"Onze' Boeren
Bij Boerderijwinkel Horsting verkopen wij niet alleen onze eigen producten.
Zonder de samenwerking met 'onze' boeren en producenten zouden wij niet zo'n prachtige gevarieerde winkel hebben. Op deze pagina stellen wij ze aan u voor.
Seizoenstopper...:
Witte asperges van Boer Hoorn uit Huis ter Heide
In het seizoen worden er bij Boer Hoorn elke dag in alle vroegte verse asperges gestoken. Dit doet Hermen natuurlijk niet alleen, maar met een hele groep werknemers die altijd voor hun klaar staan! De asperges worden na het steken zo snel mogelijk in koud water ondergedompeld. Hierna worden ze gewassen en gesorteerd om vervolgens koel te bewaren. Mede dankzij de samenstelling van de grond krijgen de asperges van Boer Hoorn hun unieke smaak. Zo zijn ze super vers en heerlijk lokaal! De asperges worden vers bij Boerderijwinkel Horsting gebracht waardoor ook hier altijd de lekkerste asperges klaar liggen!
Vers gebakken Zuurdesembrood van Graanwerk uit Elp
Een kleine ambachtelijke bakkerij in het kleine dorpje Elp. Kim, de trotse eigenaresse staat elke vrijdag in de bakkerij het deeg voor te bereiden om hier zaterdagochtend de heerlijkste zuurdesem broden van te bakken! Een uit de hand gelopen hobby wat is uitgegroeid tot een ambachtelijke bakkerij aan huis. Zuurdesem brood is dan ook niet zomaar brood. Het brood word op traditionele wijze al eeuwenlang gebakken. Het unieke aan desembrood is dat het geen gist nodig heeft om te rijzen. In plaats daarvan gebruikt het een natuurlijke starter, een mengsel van water en meel dat spontaan begint te fermenteren door de gisten en bacteriën uit de lucht. Dit proces zorgt niet alleen voor de karakteristieke, lichtzure smaak, maar maakt het brood ook gezonder en beter verteerbaar.
Hoe wordt het gemaakt? Het proces om desembrood te maken is een kunst op zich. Het begint met het opstarten van een desemstarter, een simpel mengsel van water en bloem dat dagelijks wordt gevoed totdat het bruist van het leven. De starter waar Graanwerk mee werkt, is inmiddels 2,5 jaar oud. Zodra de starter actief is, wordt hij gemengd met meer meel, water en zout om het deeg te vormen. Na een langzame rijzing, soms wel 12 tot 24 uur, is het deeg klaar om gebakken te worden.
Het resultaat? Een knapperig brood met een unieke smaak en textuur waar je gewoon geen genoeg van kunt krijgen.
Dit heerlijke vers gebakken brood in verschillende smaken word elke zaterdag bij Boerderijwinkel Horsting verkocht!
Vers gesneden biologische knoflook van TruGarlic uit de Flevopolder
De biologische verse knoflook van TruGarlic wordt geteeld in de Flevopolder. Op de boerderij in Dronten verwerken Bas en Adinda biologische verse en gedroogde knoflook. Door de jonge, schone grond in Flevoland, zijn de omstandigheden optimaal om biologische
knoflook te verbouwen. De knoflook wordt op natuurlijke wijze geteeld. Er wordt uitsluitend dierlijke mest gebruikt en het onkruid wordt handmatig en mechanisch gewied.
Bij het verwerken van verse knoflook ontstaat restproduct, bestaande uit te kleine of
beschadigde bollen. Deze smaken even lekker, zonde om weg te gooien dus! Hiervan maakt TruGarlic biologische ‘verse knoflook fijngesneden’. Deze is langer houdbaar dan verse of gedroogde knoflook. Na het verpakken is het in de winkel of keuken nog tot meer dan een jaar houdbaar. Samen gaan we voedselverspilling tegen!
Verse knoflook is milder en sappiger van smaak dan gedroogde knoflook. Eén theelepel van
de ‘verse knoflook fijngesneden’ staat gelijk aan één knoflookteentje – maar dan zonder
pellen, snijden en persen... Gebruik het in al je gerechten als alternatief voor elke teen
knoflook die je nodig hebt of maak er een lekkere kruidenboter of aioli van. Eat it, love it!
Speciaalbier van Brinxbier uit Schoonoord
Arjan is altijd al een speciaal bier liefhebber geweest. Hierdoor is hij voor de hobby dan ook begonnen met een 'kant en klaar bierbrouwpakket,' om het een keer te proberen. Dat was leuk en smaakte naar meer.
Een kleine brouwinstallatie was daarna gauw gekocht. In zijn eigen kleine brouwerijtje aan huis in Schoonoord werd hij steeds handiger. Met het bedenken van nieuwe recepten, een keer een ander soort hop proberen, ander gist, een beetje meer van dit en een beetje meer van dat. De ketels werden groter, het materiaal steeds professioneler en de kennis en kunde om bieren te brouwen groeide mee. Er werd een plan gemaakt en zo werd in 2021 Brinxbier geboren. Ondertussen zijn er door het gehele jaar 11 soorten speciaalbieren ontstaan. Voor elke seizoen heeft Arjan een heerlijk biertje ontwikkeld. Geen poespas of ingewikkelde dingen. Gewoon een lekker speciaalbier, en dat proef je!
De bieren van Brinxbier zijn te koop bij Boerderijwinkel Horsting en wisselen mee met het seizoen.
Teffvolkoren van Dijksterhuis Teffvolkoren uit Hijken
Langs het Oranjekanaal bevind zich het akkerbouwbedrijf van de familie Dijksterhuis. Op dit bedrijf word Teff geteeld en verwerkt tot een uitgebreid assortiment. Teff is een graansoort wat rijk is aan vezels, vitamine B1, magnesium, ijzer en fosfor. Daarnaast is het ook nog een bron van eiwitten, kalium en calcium.Teff is een eeuwenoud en van nature een glutenvrij oergraan. Doordat Teff in heel veel gerechten is te gebruiken heeft Dijksterhuis Teffvolkoren een erg breed assortiment. Denk hierbij aan: pannenkoekenmeel, pap, meel, vlokken, pops en nog veel meer. En als je niet zo goed weet wat je moet maken van dit heerlijke product, hebben ze ook een eigen kookboek ontwikkeld! Zo zijn voor iedereen de producten van Teffvolkoren goed te gebruiken in diverse gerechten.
Geweckte groentes, zoet-zuur en meer van Aelder Producten uit Aalden
Uit het kleine dorpje Aalden komt Aelder Producten. Dit is ontstaan toen de familie een prachtige boerderij kocht waar de nodige fruitbomen en struiken bleken te staan. Hier niks mee doen was natuurlijk zonde! Maar hoe hou je zoveel fruit nou zo lang mogelijk houdbaar? De vrouw des huizes ging ermee aan de slag en is begonnen om op de traditionele manier jam en saus te maken. Dit is met de verhouding 1 op 1, 1 kilo fruit betekend ook 1 kilo suiker. Maar ze wilde iets hebben met minder suiker.... Hierdoor is ze begonnen met wecken, zodat de producten zonder suiker toch lang houdbaar blijven.
Dat smaakte naar meer! Zo zijn ze ook begonnen met diverse groenten te kweken zoals courgettes en komkommers. Met deze groentes kun je ook heerlijke zoet-zure producten maken. Door het gebruiken van azijn en suiker zijn ook deze weer lang houdbaar en natuurlijk zijn ook deze producten te wecken.
Van het 1 kwam het ander en werd de hobby uitgebreid tot Aelder Producten, hier word nu naast de jam, saus en groente zoet-zuur ook andere heerlijkheden gemaakt zoals: piccalilly en stroop of framboos-balsamico saus. Dit alles is uiteraard zonder toegevoegde E nummers en conserveringsmiddelen.
Borrelpompoempitten van Met Pit uit de Heurne in de Achterhoek
Bij Groentekwekerij Smits telen ze oliepompoenen. De naam zegt het al: de pit van deze pompoen heeft een hoog oliegehalte. Deze pompoenen worden dan ook enkel voor de pit gekweekt. De teelt van pompoenen is goed voor de biodiversiteit.
Het is een wisselteelt waardoor de pompoenen maar 1 keer in de 4 jaar op een akker staan. Voor elke hectare pompoenen zijn er 5 bijenvolken nodig om alle pompoenen te bestuiven. Deze bijen helpen bij de bevruchting. Het vruchtvlees blijft na de oogst op het land liggen, deze bevat veel voedingsstoffen en is hierdoor goed voor het bodemleven.
Van deze pitten maken ze de heerlijkste borrelsnack! De pitten worden omhuld in verschillende smaakjes en zijn hierdoor omgedoopt tot de lekkerste borrelsnack rechtstreeks uit de Achterhoek! Ook maken ze van de geroosterde pitten lekkere olie. De olie heeft een nootachtige smaak en is alleen voor de koude bereiding. Zo maken ze bij Groentekwekerij Smits een uniek product voor de Nederlandse markt. Hoe leuk is dat?!
Wijn van Wijngoed Havelte uit Havelte
Sinds 2005 zijn Peter en Winie in 'de parel van Drenthe' gestart met het opzetten van de wijngaard.
Wijngoed Havelte heeft ongeveer 1 hectare aan druivenplanten. Van al deze druiven maken ze: rode wijnen op hout gelagerd of fruitig rood, maar ook witte wijnen en rosé wijnen. Peter en Winie hebben hun eigen visie en maken deze parels dan ook niet via de traditionele manier. Deze visie van wijn maken heeft dan ook goed uitgepakt! De wijn heeft al diverse jaren prachtige medailles te pakken! In de afgelopen 20 jaar is de Nederlandse wijnbouw veel professioneler geworden. Dit komt door het hebben van steeds meer ervaring in de behandeling van het product, maar ook door de doorontwikkeling van rassen die het goed doen in het Nederlandse klimaat. Daarom zijn ook de Nederlandse wijnen van erg goede kwaliteit!
Verse zuiven Melk & Meer Sleen uit Sleen
De naam zegt het al, deze boerderij heeft naast Melk, nog meer! Bij de familie Eising-Hilbrands staan ongeveer 150 melkkoeien die worden gemolken. De boerderij levert de melk aan de Albert Heijn. Ze vallen daarbij onder de stroom van A-ware die staat voor: Beter voor Koe, Natuur & Boer! Dit houdt in dat de zuivel klimaat neutraal word geproduceerd waardoor ze niet bijdragen aan de klimaat verandering.
Ook lopen deze koeien minimaal 120 dagen in het jaar buiten in de wei, waar de koeien grazen op kruidenrijk graslanden en hierdoor produceren ze dus weidemelk. Van een klein deel van deze melk wordt door Henriëtte zelf zuivel gemaakt. Melk, yoghurt,, vla en meer met heerlijke diverse smaken. Het zijn (h)eerlijke producten waarbij je kan proeven waar het bij Melk&Meer Sleen om draait: Natuurlijke zuivel,
Pure ingrediënten en zo min mogelijk toevoegingen en bewerkingen.
Dus niet alleen lekker, maar ook vooral heel gezond!
Meel van Korenmolen de Zwaluw uit Hoogeveen
Sinds de 17e eeuw staat er al een molen aan de Molendijk, huidige Schutstraat in Hoogeveen. De molen is een zogenaamde stellingmolen, dit type staat meestal in een stad of dorp. De molen is inclusief wieken 35 meter hoog.
De molen kent een rijke historie met meerdere molenaars. Sinds 1988 laat korenmolenaar Hans Valkenhoff de wieken van Korenmolen de Zwaluw weer dagelijks draaien, om de onbespoten granen te vermalen. In onze Winkel liggen verschillende soorten meel en bakmixen van deze prachtige molen. Meer informatie over dit mooie stukje vakwerk? Of de molen bezoeken?
Honing van Imker Harm Eding uit Erm
Harm is lid bij de Bijenvereniging Oosterhesselen e.o. en zorgt voor al onze heerlijke honing. Zelf is Harm woonachtig in Erm maar heeft op vele plaatsen in de omgeving zijn bijenkasten staan. In het voorjaar brengt hij zijn volken naar de koolzaadvelden en naar de Blauwe bessen telers voor bestuiving. Later in het jaar verdeelt hij zijn volken over de linde, acacia en de bloemenvelden in de omgeving. En wanneer als laatst dan de prachtige heide in bloei staat, sluit Harm daar met zijn bijen het seizoen af, om heerlijk zachte heidehoning te maken. In de Winter haalt Harm zijn kasten weer naar huis en zorgt hij dat zijn volken de winter goed doorstaan.
Eieren en tokkelroom van Bouwhuis Agro Witteveen uit Witteveen
Bouwhuis Agro is een pluimvee- en akkerbouwbedrijf uit Witteveen. Een prachtig familiebedrijf! De gewassen die op het akkerbouwbedrijf worden verbouwd, worden gevoerd aan eigen kippen. De kippen van Bouwhuis agro leggen dagelijks een heerlijk vers eitje! Het merk Duurzaamheitje staat voor duurzaam, puur en een gezond product. De druk op het milieu en omgeving wordt zo maximaal mogelijk beperkt. Met als resultaat een heerlijk ei rechtstreeks van de boerderij op uw bord. Eieren bevatten veel vitamines en mineralen. Een gezonde keuze en het geeft energie.
Rundvlees van De Blonde Koe uit Orvelte
Jacco en Sharon, vader en dochter, met liefde voor het boerenleven. Vanuit hun passie voor het boeren leven, zorgen zij met veel liefde voor hun raszuivere blonde d’Aquitaine koeien. Het begon in 2019 als hobby met één drachtige koe maar al snel bleek dat het niet bij die ene koe zou blijven. Ze werden ‘besmet’ met het blonde virus en de veestapel is inmiddels flink uitgebreid. Iets waar ze erg trots op zijn! Bij het fokken met de blonde koeien letten ze daarbij onder andere op het karakter van de koe. Verder vinden ze een goede moedereigenschap belangrijk alsook het afkalfgemak. Daarnaast verkopen ze het vlees van hun eigen koeien. In dit gehele proces vinden ze het belangrijk om zo transparant mogelijk naar hun klanten toe te zijn. Mede om die reden vinden ze het leuk om klanten op de boerderijen te ontvangen en ons vee te laten zien!
Sharon zit dan ook samen met haar man op de boerderij in Orvelte, Jacco zit samen met zijn vrouw op de boerderij in Heemserveen
Scharrelvarkensvlees van Boerderijwinkel 't Zwien uit Gees
Boerderijwinkel ’t Zwien. Is in 2012 begonnen met het houden van de Bonte Bentheimer varken. Er zijn altijd een paar varkens geweest, maar door het huisweide project wat in het dorp Gees actief was hebben ze gekozen voor het Bonte Bentheimer varken ras. Dit Ras komt van oorsprong het dichtst in de buurt van Drenthe en is een mooi en rustig landvarken. Inmiddels heeft 't Zwien 10 zeugen en 3 beren waar ze mee fokken. De varkens lopen het hele jaar buiten. Ze worden op het bedrijf geboren. De biggen zijn ook te koop.
In de winkel verkopen wij Drents (h)eerlijk scharrelvarkensvlees. Standaard in het assortiment is het per 2 verpakt en op bestelling zijn vleespakketten of andere wensen mogelijk. Alles van de eigen Bonte Bentheimer landvarkens.
De varkens worden door ons zelf naar slachterij Hoff te Hardenberg gebracht. Daar wordt er geslacht, verpakt en gelabeld. 't Zwien vind het belangrijk om gezonde en verantwoorde producten te verkopen voor een eerlijke prijs.
Koolzaad en veldbonen producten van Geerts Best uit Zuidwolde
Volgens Geert Lindenhols, telen we In Nederland zulke mooie grondstoffen, en het is zonde om dat niet optimaal te benutten.
Daarom is Geert begonnen met de olie uit het koolzaad gaan halen. Dat doet hij op een duurzame manier. In zijn bedrijf gaat hij voor energieneutraal; Een inventieve windmolen zorgt voor de energie die nodig is om de oliepers te laten draaien. En zijn trekkers die rijden op een mengsel van, hoe kan het ook anders, koolzaadolie.
Zo is Geert altijd aan het bedenken en doen hoe akkerbouw duurzamer kan,
met oog voor de omgeving, biodiversiteit en het milieu.
De koolzaadolie werd mayonaise en al snel wilde hij hetzelfde doen voor het andere gewas, veldbonen.
Die is hij gaan vermalen en verwerken tot veldbonenmeel, tagliatelle en macaroni. Zo blijft hij het meeste uit zijn land halen.
Duurzaam, lekker en gezond, dan is het Geerts Best!
Cider van Mooyland Cider uit Benneveld
Frank Rozendaal begon ooit in zijn schuur met een krat appels uit de buurt, een stuk hout, een emmer en een geleende handpers met Ciders maken. Bij een collega cider maker leerde hij de kneepjes van het vak. Zowel het snoeien van de fruitbomen als het cider maken zelf. En al snel groeide dit uit tot Mooyland Cider, in een oude varkensschuur in Benneveld.
Frank maakt niet alleen ciders van fruitbomen. Maar hij onderhoudt ze ook en hij plant nieuwe hoogstamboomgaarden aan. Dit gebeurt via de Hoogstambrigade Coevorden. Deze Brigade zette hij op in nauwe samenwerking met landschapsbeheer Drenthe.
Inmiddels werkt Frank aan zijn grote droom: Boer worden en de cidermakerij uitbouwen naar een natuurboerderij.
Aardappelen van Aardappels van Peeks uit Garminge
Op nog geen 1,5 kilometer van onze eigen boerderij vindt u: Aardappels van Peeks. Dit familiebedrijf teelt hier al heel wat jaren pootaardappelen op de grond rondom Garminge en Witteveen.
Als 'pootgoedboer' teelt Henry Peeks kleine aardappeltjes om ze voor het seizoen dat volgt te verkopen aan andere boeren. Hij teelt dus de aardappel waar volgend jaar een plant uit groeit. Aan deze planten groeien vervolgens meerdere aardappelen, en deze aardappelen worden weer verkocht als consumptie- (eet) of zetmeelaardappel.
De familie Peeks zorgt er dus voor dat er een sterke aardappel en zonder ziektes naar andere boeren gaat. Dit betekent dat er veel handwerk in zit, zieke of verkeerde aardappelen uitzoeken op de lopende band om te zorgen voor de juiste kwaliteit. Dit allemaal onder strenge controle van diverse instanties. Alles om ervoor te zorgen dat de beste aardappelen naar alle boeren in zowel binnen- als buitenland gaan.
Jam, sappen & siropen van Sparkberry uit Burgum
De Gezondste Snoepwinkel! In 2006 zette Jan Vonk, geïnspireerd door de blauwe bes, Sparkberry op. Dit begon als een weiland vol met fruitstruiken en is in de loop der jaren uitgegroeid tot 4 hectare met verschillende soorten fruitstruiken. De passie waaide dan ook snel over naar zoon Henk. En sinds 2018 runnen vader en zoon samen het bedrijf.
Vandaag de dag is Sparkberry een heel mooi bedrijf geworden waar je niet alleen terecht kunt voor blauwe bessen, maar ook voor heerlijk ander vers fruit, sappen, honing en zelfs fruitstruiken. Bij Sparkberry krijg je gegarandeerd vers fruit van topkwaliteit.
Sparkberry staat niet voor niets bekend om haar gezonde lekkernijen in Burgum en omstreken.
Stukjes borrelkaas van Kaaslust uit Veenhuizen
Sinds 1975 is kaasmeester Jan Craens op zoek naar de perfecte kaas. Volgens Jan ontstaat tijdens het rijpen het ware karakter van de kaas. Hierdoor houdt hij elke kaas persoonlijk in de gaten tijdens dit proces. Vanaf het prille begin totdat de kaas Kaaslust verlaat, zo verzekert Jan dat elke kaas van Kaaslust een Veenhuizer specialiteit is. Omringd door de groene weides van het prachtige Drentse platteland staat een kleine gerestaureerde zuivelfabriek op een heel bijzondere plek: Veenhuizen. Dit is een van de voormalige koloniën van de Maatschappij voor Weldadigheid. In deze zuivelfabriek is de ambachtelijke kaasmakerij Kaaslust gevestigd. De kazen die Kaaslust maakt zijn net zo bijzonder als de plek waar ze geproduceerd worden. Ook de kazen zitten vol verhalen. Over de herkomst van de melk waarvan ze gemaakt worden. Over de ambachtelijke bereiding. De eerlijke en heerlijke ingrediënten die worden toegevoegd. De liefde waarmee de kazen worden gekeerd tijdens het rijpen op houten planken. Zoals twee eeuwen geleden Generaal Johannes van den Bosch over zijn ‘koloniën van weldadigheid’ waakte, zo waken nu de kaasmeesters van Kaaslust over kwaliteit en smaak van hun kazen. Het mag dan ook gerust kaas van drie sterren kwaliteit worden genoemd. Het zijn de unieke en soms verrassende recepten van de kaasmeesters die Kaaslust kazen hun heerlijke smaak geven. Een smaak die maar met één woord treffend kan worden samengevat: WELDADIG!
Cadeau artikelen...:
Handgemaakte zeep van koeienmelk door Sjipko uit Ypecolsga
Renske is het gezicht achter Sjipko, maar wat betekent het..?
Sjipko staat voor: Sjippe fan de ko (Fries) oftewel: Zeep van de koe. En dat zegt precies wat Renske maakt!
Handgemaakte zeep van koeienmelk.
Waarom is er zeep in allerlei soorten en maten, maar niet van koeienmelk..? Dat ging Renske uitproberen!
Tijdens haar opleiding Dier- en veehouderij moest Renske een opdracht maken over het opzetten van een tweede tak voor een melkveebedrijf. Het idee was er al dus vanuit dit is ze het verder gaan uitwerken. Met veel hobbels en bobbels en een klein beetje een stok achter de deur vanuit school heeft ze dan ook een goedgekeurd assortiment neer kunnen zetten.
Zo werd Sjipko geboren!
Nu werkt Renske vanuit een kleinschalige zeepfabriek bij haar thuis. Deze staat natuurlijk op het melkveebedrijf waar Renske woont en werkt, maar waar ook de melk vandaan komt die in de zeep zit! De koeien lopen volop buiten en worden gemolken met behulp van 2 melkrobots.
De zeep zelf bestaat uit 6 ingrediënten van een zo natuurlijk mogelijke basis en elk blok bestaat voor minstens 20% uit melk! De blokken zijn extra zacht voor de huid, dit komt omdat de zeep overvet is. En natuurlijk door de verzorgende eigenschappen van de melk.
De zeep word in een papieren verpakking prachtig verpakt en is hierdoor perfect weg te geven als kado! Maar een stuk zeep jezelf kado doen is natuurlijk net zo'n goed idee!
Seizoensgroente en handgemaakte decoratie & kistjes van Klein Herxen uit Witteveen
Vlakbij onze boerderijwinkel, ook in ons prachtige dorp Witteveen, vindt u: Klein Herxen. Op deze zorgboerderij word dagbesteding geboden aan mensen die rust en veiligheid zoeken.
Iedereen werkt heerlijk in het groen: in de moestuin, tussen en met de paarden en op en rond het erf. Maar even helemaal niks doen is ook absoluut geen probleem. Met de paarden worden ook diverse coachsessies gegeven. Specifiek voor de persoon en in alle rust die diegene nodig heeft.
In de moestuin verbouwen ze met elkaar diverse seizoensgroentes. zowel in de kas als in de volle grond. Alles gebeurd op een biologische manier. De groentes verkopen ze samen met andere leuke kado ideetjes in hun kleine 'doe het zelf' winkeltje.
Bij deze kado ideetjes moet je denken aan: Kistjes, vogelhuisjes of andere van hout gemaakte producten. Ook deze worden bij Klein Herxen helemaal zelf gemaakt!
Een super goed initiatief dus!
Cadeau artikelen van De Timmerschuur uit Hijken
Om prachtige kado's te kunnen maken voor jullie in de winkel werken wij samen met De Timmerschuur uit Hijken. De Timmerschuur maakt voor ons erg leuke kado artikelen, onder andere broodplanken. Deze worden met een zogenoemde CNC frees voorzien van echte Drentse teksten. Erg leuk om weg te geven! En heel erg uniek!
Erik & Ineke maken niet alleen kleine projecten. Maar ook prachtige naamborden, banken, picknicktafels en veel meer. Allemaal voorzien van uw tekst of logo.
Er word veel tijd gestopt in de afwerking om alles zo mooi mogelijk af te kunnen leveren. Ook uw logo of tekst in kleur is dan ook geen probleem.
Wilt u ook zo'n mooi logo, picknickbank of een leuke broodplank thuis? Vraag naar de mogelijkheden en kijk op de website!